17 Temmuz 2012 Salı

HAZERFEN AHMET ÇELEBİ


Hazerfen Ahmet Çelebi
Hezarfen Ahmet Çelebi 17. yüzyılda Osmanlıda'da yaşamış Müslüman Türk bilgini. Kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insanlardan olmuştur. 1623-1640 yılları arasında saltanat süren Sultan IV.Murad zamanında, uçma tasarısını gerçekleştirmiştir.


Geniş bilgisinden ötürü halk arasında, Hezarfen olarak anıldığı bilinmektedir. Hezar, Farsça kökenli bir sözcük olup 1000 anlamına gelir. Hezarfen ise "bin fenli" (bilimli) yani "çok şey bilen" anlamına gelir.

Hazerfen Ahmet Çelebi 2

İlk uçma denemelerinde, 10. yüzyıl Müslüman Türk alimlerinden İsmail Cevheri'den ilham almıştır. Cevheri'nin bulgularını iyice inceleyen ve öğrenen Çelebi, kuşların uçuşunu inceleyerek tarihi uçuşundan önce hazırladığı kanatlarının dayanıklılık derecesini ölçmek için, Okmeydanı'nda deneyler yapmıştır.
Hazerfen Ahmet Çelebi 3

Leonardo da Vinci
Ayrıca, Leonardo da Vinci uçma konusundaki çalışmalarında kendinden çok önce bu konuda deneyler yapan İsmail Cevheri'den ilham aldığı sanılmaktadır.

1632 yılında lodoslu bir havada Galata kulesinden kuş kanatlarına benzer bir araç takıp kendini boşluğa bırakan ve uçarak İstanbul Boğazını'nı geçip 3358 m. ötede Üsküdar'da Doğancılar'a indiği varsayılan Hezarfen Ahmet Çelebi, Türk havacılık tarihinin en kayda değer kişilerden birisidir. Bu uçuş hakkındaki belgeler şimdiye kadar sadece Evliya Çelebi'nin Seyhaatname'sindeki ifadesinden ibarettir.
 
Evliya Çelebi
Bu olay Osmanlı Devletinde'nde ve Avrupa'da büyük yankı buldu ve dönemin padişahı IV.Murat tarafından da beğenildi.Sarayburnundaki Sinan Paşa köşkünden bu durumu seyreden Sultan, Ahmet Çelebi ile önce çok yakından ilgilenmiş, hatta Evliya Çelebi'ye göre "bir kese de altınla" sevindirmiş, ancak bu derece bilgili ve becerikli birisinin tehlikeli olabileceğini düşünüp, "Bu adem pek havf edilecek bir ademdir, her ne murad ederse elinden gelir, böyle kimselerin bakaası caiz değil" diyerek onu Cezayir'e sürgün etmiştir.

4.Murat
Yanlış:Hazerfen bazı kaynaklarda idam edildi bazılarında ise sürgüne gönderildi denir bu kesinlikle YALANDIR IV.Murad onu sabit maaşa bağlamıştır ve onu maaşa bağladığı gün başka birisi idam edilmiştir bu ikisinin osmanlı arşivlerinde yazılırken kaydığı söylenir ki bu da başka bir YALANDIR Osmanlı arşivlerinde kaymamıştır cumhuriyet kurulunca Her padişahı kötü göstermek için yaptıkları iftiralarda IV.Murada da bu düşmüştür.

Yönetmenliğini Mustafa ALTIOKLAR'ın yaptığı 1996 yapımı Türk filmi İstanbul Kanatlarımın Altında, Hezarfen Ahmet Çelebi'nin uçuş öyküsünü işler.













İstanbul Kanatlarımın Altında
P.T.T İdaresinin 17 Ekim 1950 Tarihinde İstanbul’da toplanan Milletlerarası Sivil Havacılık Kongresi için çıkardığı üç hatıra pulundan Zeytuni yeşil-mavi renkli 20 kuruşluk olanın taşıdığı temsili resim, Hezarfen'in Galata Kulesi’nden Üsküdar'a uçuşunu tasvir etmektedir.




Doğum – 1609 İstanbul

Vefat: – 1640 Cezayir




KAYNAKLAR
tr.wikipedia.org
www.akintarih.com
http://www.bunlarlazim.com



2010 yılının sonlarında bir üç boyutlu kısa animasyona da konu edilmiştir. (Altta)