13 Temmuz 2012 Cuma

İBNÜ'Z ZERKALE


1029 senesinde Tuleytula şehrinde doğdu. Küçük yaşta ilim öğrenmeye başladı. Kısa zamanda din ve fen ilimlerini öğrenen Zerkali, astronomi ilminde söz sahibi oldu. Astronomi çalışmalarını ve incelemelerinin çoğunu Tuleytula’da yaptı. Ömrünün sonuna doğru Kurtuba’ya yerleşti ve 1087 senesinde burada vefat etti…


Latin kaynaklarında adı Azarquiel, Arzachel, Arzakal şeklinde geçmektedir.  Batılı ilim adamlarının çoğu onu yahudi kimliğiyle tanıtmaktaysa da Fransız ilimler  tarihçisi Pierre Duhem, müslüman olduğunu ispat etmiştir.
Sanatkâr bir aileden gelen İbnü'z-Zerkâle'nin el sanatlarında gösterdiği maharet, Tuleytula Kadısı Sâid el-Endelüsî'nin hizmetine girmesine vesile olmuş, yaptığı gözlem aletleriyle kısa sürede dikkatleri üzerine çekince kendisine astronomi alanında yetişmesi için imkân tanınarak çeşitli kitaplar sağlanmıştır. 454 (1062) yılında Tuleytula Emîri Yahya b. İsmail el-Me'mûn tarafından kurulan astronomik gözlem heyetinin üyeliğine, daha sonra da başkanlığına getirildi.

Tuleytula'nın büyük hayranlık uyandıran su saatlerini imal etmesiyle ün kazandı. İbnü'z-Zerkâle'nin saatleri oldukça kesin bir ay takvimini esas alıyordu ve bir ölçüde Avrupa'da XVII. yüzyılda yaygın olan saatlere öncülük etmişti.
Zerkali, Toledo (Tuleytula) adıyla ünlü olan ilk astronomi cetvellerini düzenledi. Güneş, gezegenler ve diğer yıldızların hareketlerini ilgilendiren bu cetveller, kısa zamanda Avrupa’nın her tarafında kullanılmaya başlandı.
Zerkali uzun incelemeler sonucu Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığını hesapladı.
 Zerkali Toledo gözlemevini kurmuş, burada 400’den fazla gözlem yapmıştır. İlk kez yıldızlara göre Güneş’in en yüksek noktasının yer değiştirdiğini tespit etmiştir. Gezegen hareketlerini gösteren Toledo Çizelgesi’ni hazırlamıştır.

Zerkali çalışmalarında usturlab kullanmıştır. Batıda Zerkali Safihası adıyla ünlü olan alet afaki bir şekilde, her yerin ufkunu temsil edecek biçimde ufuk dairesi hareketli yapılmış, menazırı usul ile ayın tutuluş durumu resimlenmiş, dairevi ve safihadan ibarettir. Bu aletin özelliklerinden bahseden Zerkali’nin risalesi, Kitab-ül Amel Bis-safiha ez-Ziciya, Latince, İbranice ve diğer dillere tercüme edilmiştir. Bir örneği Paris Kütüphanesinde mevcut olan alet hakkında Mirim Çelebi, Sultan İkinci Bayezid Hanın emriyle Farsça mükemmel bir eser yazmıştır.

ESERLERİ
Tuleytula Zîci: Zerkali’nin yapmış olduğu usturlab ve astronomi tabloları ile hatasız zaman metodlarını ve coğrafi konumlarını  belirlediği kitabıdır.
El-Kanûn:
Suma referente al movimiento del sol: Kitabın konusu güneş apojesinin hareketi üzerinedir. İbnü'z-Zerkâle bu eserinde, yıldızlara nisbetle Güneş apojesinin hareketini Güneş’in tâdil merkezinin yüzyıllık bir değişimi olarak açıklar ki bu keşif onun astronomi ilmine yaptığı en önemli katkıdır.
Tratado relativo al movimiento de las estrellas fijas: Eser sabit yıldızlar feleğine ait hareketin, arzın merkezini bir daire veya epiksel üzerindeki hareketli bir noktayla birleştiren doğru çizginin hareketiyle belirlendiği tezini matematik yoluyla ispata çalışmaktadır.
Kitâbü'l-'Amel bi's-safîhati'z-Zerkâliyye el-mü'adde li-âmili'l-âfâk
Kitâbü't-Tedbîr: Astroloji üzerinedir.
Kitâbü'l-Medhal ilâ 'ilmi'n-nücûm.

Tam Adı: İbrahim bin Yahya et- Tecibi     en-Nekkaş
Doğumu: 1029 Tuleytulav
Vefatı: 1087 Kurtuba

KAYNAKÇA
http://www.mainboard24.com/
http://tr.wikipedia.org/
http://www.bilimvadisi.com/