25 Mart 2012 Pazar

EBU BEKİR ER-RAZİ

ebubekir er-razi

Doğumu;
Asıl adı Muhammed bin Zekeriya olan Ebu Bekir er-Razi Rey kentinde İS 864 yılında doğmuş ve yine aynı kentte İS 925 yılında ölmüştür. Türk olduğu konusunda hem fikir olunmuştur.
Yaşamı;
Ebu Bekir er Razi, doğduğu şehir olan Rey'de felsefe, matematik, doğa bilimleri ve astronomi eğitimi yaptıktan sonra Bağdat ve başka İslam şehirlerinde öğrenimini tamamladı. Daha sonradan da Tıp öğrenimi gördü. Rey ve Bağdat hastanelerinde başhekim olarak çalışan Razi'nin eserlerinin hemen hemen hepsi Latinceye çevrilmiştir...

İlk göz ameliyatı, sülfürik asidin keşfi, alkol ve tıpta kullanımı, su çiçeği ve kızamığın ilmi esaslarla birbirinden ayrılması, modern kimya ile kimya mühendisliğinin arasındaki geçişin kurulması, alerjik astım üzerine yazılan ilk makale gibi bir çok çalışmayla tanınır.
Ebu Bekir er-Razi'nin önemi İslam dünyası içinde ilk defa doğa felsefesini savunan kişi olmasıdır.

Eserleri;
Ebû Bekir er-Râzî, tıp bilimine çeşitli katkılar sağlamıştır. Tıp alanında yazdığı el-Havi adlı ansiklopedi 17. yüzyıla kadar en önemli başvuru kaynağı olmuştur.
Ebû Bekir er-Râzî’nin üzerinde durulması gereken en önemli yönlerinden biri, tıp ile ahlâk arasında kurmuş olduğu ilişkidir. Râzî, tıp etiği ile ilgili görüşlerini Ahlâku’t-tabip (Hekimlik Ahlâkı) ve Mihnetü’t-tabip (Doktorun İmtihanı) isimli eserlerinde ele almıştır.
el-Hâvi (20 cilt),907, (Latince başta olmak üzere 11 dile çevrilmiştir. Döneminin tıp alanındaki en ayrıntılı ve bilgi içeren ders kitabıdır.)
Kitabul-Mansur, 920

Ölümü;
Tahran yakınlarında kurulan Razi Enstitüsü onun adına kurulmuş olup, doğduğu 27 Ağustos günü her yıl İran'da tıp bayramı olarak kutlanmaktadır. Ebubekir er-Razi Rey kentinde 27 Ağustos 864 tarihinde doğmuş ve yine aynı kentte Haziran 925 yılında ölmüştür.
Doğum: 864
Ölüm: 925


KAYNAKLAR
http://www.biyografist.com
tr.wikipedia.org