4 Nisan 2012 Çarşamba

El İDRİSİ


El İdrisi
Amerika kıtasını ilk kez çizen haritacılık ve coğrafyanın babası olarak bilinen bir Müslüman türk alimi…
Ortaçağın coğrafya ve haritacılık alanlarındaki öncülerinden olan  El-İdrîsî, batıda Sicilya kralı II.Roger için yapmış olduğu gümüş küre ile tanınır. 400 Kg'lık bir gümüş top üzerine, yedi kıtayı, ticaret yollarını, gölleri ve ırmakları, büyük şehirleri, ovaları ve dağları  büyük bir titizlikle işlemiştir.  Uygun olacak şekilde mesafe, uzunluk ve yükseklik gibi bilgileri de dahil etmiştir.
Küre ile birlikte, yine II.Roger için hazırladığı kitabı, Al-Kitab Al-Rujari (Roger'in Kitabı) meşhurdur. Bunların dışında ayrı bir sunum olarak da, bilinen dünya bilgilerini bir disk üzerine işlemiştir.







Daha çok El İdrisi (Arapça;أبو عبد الله محمد الإدريسي ; Latince Dreses) olarak bilinen ünlü Arap gezgin, haritacı ve coğrafya bilimcisidir.
İlk eğitimini Endülüs’ün Kurtuba şehrinde alan, ancak bunu yeterli görmeyip ilimde kendini daha da geliştirmek isteyen İdrîsî, Anadolu, Kuzey Afrika ve İspanya’ya, buralardan da Fransa ve İngiltere’ye kadar gitmiş; çalışmalarıyla Norman Kralı II Roger’in dikkatini çekmiştir.
Tabiî ilimlere ve felsefeye sempatisiyle tanınan 2  Roger, İdrîsî’yi Kuzey Afrika’dan Palermo’ya davet etmiş ve onu bir dünya haritası yapmakla vazifelendirmiştir  Bu çalışmalarda, İdrîsî’nin ihtiyaç duyduğu gümüşü de, kral temin etmiştir.
İslâm ve Avrupa kültürlerinin karşılaştığı bir yer olan Palermo’da, Müslümanlar ile Normanlar arasındaki diyalogun en canlı örneklerinden biri olmayı başarmıştır.
İdrîsî, Sicilya’da 1138’den 1161’e (2  Roger’in ölümü sonrasına) kadar devam eden uzun ikametinde, üç önemli eser hazırlamış.

Önemli eserleri;
  • Nüzhetü’l-Müştâk fi İhtirâkı’l-Âfâk
  • Ünsü’l-Mühec ve Ravzü’l-Ferec
  • El-Câmi’ li-Şıfâtı Eştâti’n-Nebât
  • Durûbi Envâci’l-Müfredât Mine’l-Eşcâr Ve’s-Simâr Ve’l-Hasâ’is


Nüzhetü’l-Müştâk fi İhtirâkı’l-Âfâk:
Pîrî Reis’ten (1470–1554) yaklaşık 350 yıl önce yaşayan İdrîsî’nin en önemli eseridir  İdrîsî’nin on beş yılını verdiği bu eser, bir coğrafya kitabı ve haritalar kataloğu olarak da (Kitâbu Rucâr) tanınmıştır.
Eser, ilk olarak 1592’de Roma’da basılmış; 1619’da Lâtinceye çevrilmiş, bilâhere 9 fasikül hâlinde tekrar neşredilmiştir  Eser, bu son baskı esas alınarak, iki cilt hâlinde 1992’de Frankfurt’ta yeniden basılmıştır  Ayrıca eser 1951’de Irak İlimler Enstitüsü tarafından büyütülerek yeniden çizilmiştir.
Eserin yazma nüshalarının ikisi Paris’te, ikisi İstanbul’da, diğerleri de Petersburg ve Kahire’de bulunmaktadır.
İdrîsî, eseri hazırlarken İbn Havkal, İbn Hurdazbih, Ceyhanî ve Batlamyus gibi âlimlerin eserlerinden faydalanmış; gemi kaptanları ile seyyahlardan bilgiler toplamış, uzak beldelere grup gezileri düzenlemiş, topladığı bilgileri birbirleriyle birleştirerek neticeye gitmeye çalışmıştır.
Gümüş levha üzerine yapılmış olan ve 1154’te tamamlanan bu yuvarlak dünya haritası, esas itibariyle Me’mun coğrafyacılarının yuvarlak dünya haritalarına dayanmaktadır.
Eser, bazı teferruatları ihtiva etmesi dolayısıyla döneminde çok önemli çalışmalarından biri olarak kabul edilmiş.
El İdrisi 2
Dünya’nın küre şeklinde olduğunu düşünen İdrîsî’nin bu atlas-eseri ile kitapta bulunan 70 paftalık dünya haritası, o güne kadar bilinen dünya coğrafyasını tasvir eden en geniş çalışmadır.
Amerika’nın keşfi sırasında bu haritaları Colomb’un kullandığına dâir bilgiler de mevcuttur.

Ünsü’l-Mühec ve Ravzü’l-Ferec:
 Kitap yukarıdaki ilk eserin ilâveli bir özetidir  Bu eserde Ekvator’un güneyinde kalan sekizinci bir iklimden söz edilmektedir  Bu eserin Süleymaniye Kütüphanesi’nde bulunan iki yazmasının tıpkıbasımı 1984’te Fuat Sezgin tarafından yapılmıştır.

El-Câmi’ li-Şıfâtı Eştâti’n-Nebât ve Durûbi Envâci’l-Müfredât Mine’l-Eşcâr Ve’s-Simâr Ve’l-Hasâ’is:
El İdrisi 1
İdrîsî bu eserde botanik ve zooloji, bilhassa tedavide kullanılan ve bazılarını ilk defa kendisinin zikrettiği bitkiler üzerinde çalışmıştır. Bir bitkinin on iki, ilâçların ise altı dilde (Süryanice, Yunanca, Farsça, Hintçe, Lâtince ve Berberice ) karşılığını vermiştir. Böylece, çok sayıda yeni ilâç bitkisi hekimlerin hizmetine sunulmuştur İslâm dünyasındaki tıp, eczacılık ve botanikle ilgili çalışmalarıyla tanınan Max Meyerhof, İdrîsî’nin bu çalışmasını çeşitli yönleriyle inceleyerek kendi eserlerinde şerhlerini yapmıştır.

Asıl Adı: Ebû Abdullah Muhammed bin  Muhammed Şerif el-İdrîsî
Doğum: 1100, SEPTE
Ölüm: 1166, PALERMO, (SİCİLYA)






KAYNAKLAR
http://www.frmartuklu.net/dusunurler-filozoflar/169480-el-idrisi-kimdir-biyografisi.html
tr.wikipedia.org
http://www.forumalev.net/tarihi-resimler/385143-idrisinin-dunya-haritasi-1154-a.html
http://www.yenigis.com/idrisi.htm
http://www.msxlabs.org/forum/bilim-ww/320385-el-idrisi-el-idrisi-kimdir-el-idrisi-hakkinda.html

AKÜ MERKEZ KÜTÜPHANESİ