2 Nisan 2012 Pazartesi

EL BİRUNİ


el biruni

Yaşadığı çağa damgasını vurup Matematik, Tıp Coğrafya ve Astronomi alanında çağının üstadı ve  " Biruni Asrı" denmesine sebep olan zekâ harikası bilgin 973 yılında Harizm‘ in merkezi Kâs’ ta doğdu...



Esas adı Ebû Reyhan b. Muhammed'dir.
Tahsil çağına girdiğinde Hârizmşahların himayesine alındı ve saray terbiyesiyle yetişmesine özen gösterildi. Bu aileden bilhassa Mansur, Bîrûnî‘ nin en iyi bir eğitim alması için her imkânı sağladı.
Fakat Me‘ mûnîlerin Kâs‘ ı alıp Hârizmşahları tarihten silmeleriyle Bîrûnî‘ nin huzuru kaçtı, sıkıntılar başladı ve Kâs‘ ı terketmek zorunda kaldı.
Harezmli matematikçi ve gökbilimci Ebu Nasr Mansur tarafından kollanan El Bîrûnî, ilk çalışmalarını bu alimin yanında  yaptı. İlk eseri, «Asar-ül-Bakiye» dir.
El-Bîrûnî’ nin eserlerinin sayısı yüz seksen civarındadır. Yetmiş adet astronomi ve yirmi adet de matematik kitabı bulunmaktadır.  Ancak bu eserlerden sadece yirmi yedisi günümüze kadar gelebilmiştir. Özellikle Bîrûnî‘ nin eserlerinin Ortaçağ‘ da Latince‘ ye çevrilmemiş olması, kitaplarının ağır bir dille yazılmış olmasının bir sonucudur.

el biruni 2
Mektuplarından, Bîrûnî‘ nin Aristo‘ yu bildiği anlaşılır. İbn Sînâ gibi önemli bilginlerle beraber çalışan Bîrûnî, Hindistan'a birçok kez gitti.
Bu nedenle Hindistan'ı konu alan bir kitap yazdı. Birkaç dile çevrilen bu kitap çoğu bilgine örnek oldu.
Bîrûnî‘ nin matematikçi yönü, en çok bilinen yönüdür. Yaşadığı yüzyılın en büyük matematikçisi Bîrûnî, trigonometrik fonksiyonlarda yarıçapın bir birim olarak kabul edilmesini öneren ilk kişi olup sinüs ve kosinüs gibi fonksiyonlara sekant, kosekant ve kotanjant fonksiyonlarını ilave etmiştir.
Tıp alanında da birçok eser veren Birûni, döneminde bir kadını sezaryenle doğum yaptırmayı başarmıştır. Şifalı otlar ve birtakım ilaçlar üzerine yazdığı "Kitabu's Saydane", Birûni’nin son yapıtı olmakla beraber 1050'de yazılmıştır.
Bîrûnî‘ nin astronomi alanında yaptığı çalışmaların başında Sultan Mesut‘ a 1010‘ da sunduğu "Mesudî fi‘ l Heyeti ve'n-Nücum" adlı yapıtı gelmektedir. Bu yapıt günümüze gelmiş olup bu konuda yaptığı çalışmalarının bir kısmı kayıptır.
el biruni 3
Kanun adlı eserinde Aristo ve Batlamyus‘ un görüşlerini tartışma konusu yaparak Dünya‘ nın kendi ekseninde dönüyor olma olasılığı üzerinde durması bilim tarihi açısından önemlidir.
"Nihâyâtü'l-Emâkin"  (Mekânların Sonları) adlı yapıtı, coğrafyadan, jeoloji ve jeodeziye kadar bir dizi konudaki yazılarını içerir. Sultan Mesut'a sunduğu "el-Kanunü'l-Mesudi",  Bîrûnî’ nin astronomi alanındaki en önemli yapıtıdır.
Öte yandan Bîrûnî, astroloji gibi bilim sayılmayan bir konuyla da ilgilenmiş ve "Kitâbu't Tefhim fî Evâili Sanaati’t-Tencîm" adında bir astroloji eseri yazmıştır. 

Bîrûnî'nin onlarca yapıtı arasında en çok bilinenleri aşağıdaki gibidir;
  • El-Âsâr'il-Bâkiye an'il-Kurûni'i-Hâli-ye
  • El-Kanûn'ül-Mes'ûdî
  • Kitâb'üt-Tahkîk Mâ li'l-Hind
  • Tahdîd'ü Nihâyeti'l-Emâkin li Tas-hîh-i Mesâfet'il-Mesâkin
  • Kitâbü'l-Cemâhir fî Mâ'rifet-i Cevâ-hir
  • Kitâbü't-Tefhîm fî Evâili Sıbaâti't-Tencîm
  • Kitâbü's-Saydele fî Tıp
Doğum: 973
Ölüm: ~1048-1061

KAYNAKÇA
www.wikipedia.org
www.turkcebilgi.com
www.kimkimdir.gen.tr
www.biruni.com.tr
www.biruni.tn
www.columbia.edu
www.antiochgate.com
www.islamic-study.org

Meydan-Larousse  Gençlik Ansiklopedisi
Temel Britannica Ansiklopedisi