27 Mart 2012 Salı

EBU HANİFE EL DİNAVERİ


abu hanife
Asıl Adı;Ebu Hanife Ahmed bin Davud el Dinaveri dir
Dinaveri özellikle Kitab-el Nebat (Bitkiler kitabı) isimli eseriyle tanınmaktadır.Bu eseri sebebiyle sıklıkla Arapça botaniğinin babası olarak adlandırılmıştır. Eserde botanik gelenekleri, bitki incelemeleri ve bilgisinin yanı sıra Farsi kökenli bitki bilgileri de mevcuttur ve yıllarca botanik alanında kitap olmuştur...


Dinaveri; Astronomi, botanik, metalürji, coğrafya, matematik ve tarih gibi çok çeşitli alanlarda çalışmalarda bulunmuş kürt kökenli Müslüman bir bilim adamıdır.

Bugün Batı İran’da kalan, Dinaver bölgesindendir.

Hayatı hakkında da çok fazla şey bilinmemesine rağmen, gençliğinde Küfeye giderek Sıkkît ve İbn Es-Sıkkîl'den dil dersleri aldığı ve daha sonra İsfahan'a gittiği bilinmektedir.Burada yaptığı incelemelerini Kitâb'ül-Rasad adlı eserinde topladı.

Büyük astronomi âlimi Abdurrahmân Es-Sûfî der ki: "946 senesinde Dinaver' de Dinaverî' nin evi ve hatta bunun vaktiyle rasathane vazifesini gören çatı kısmı dahi mevcut idi." Zira Dinaverî aynı zamanda astronomide de söz sahibidir.

Dinaverî Arap dilinede o kadar hâkim olmuş bir bilim adamıdır ki, o nu büyük Arap edebiyatçısı Câhiz ile aynı seviyede görürler.
Biyografi yazan Yâkût Rumî onun dindar ve sofî bir adam olduğunu ve kendi muâsırları tarafından bile çok hürmet gördüğünü söyler.
Dinaverî  “El-Ahbâr'üt-Tivâl" adlı eserinde İslam tarihi ile beraber İskender ve Sasanîlerden de bahseder. Kitâb'ül-Kıble Ve'z-Zevâl" adlı eseri ile astronomide oldukça söz sahibidir. Ayrıca ay ve güneş tutulması ile ilgili "Kitâb-ül-Küsûfu ve meteoroloji hakkında "Kitâb'ül-Envâ"sı vardır.

Dinaverî, coğrafya sahasında da "Kitâb'ül-Büldân" adlı eseri ile kendinden bahsettirmiştir ve biyografi yazarları onun bu eserinin büyük bir cilt olduğundan söz ederler.
Dil bilgisi sahasında ise, "Eş-Şîr ve'ş-Şu'arâ", "El-Fusâha", Mâ yelhanü fihi'l-âmme", "İslâh'ul-Mantık", "Er-Reddü alâ luğza'l-İsbahânî' gibi eserlerde bu meselelere dair büyük ilgisini göstermiştir. "Kitâb'ul-Bâh" adlı eserinden Dinaverî'nin aynı zamanda tabib olduğunu da öğreniyoruz, bitkilerin çeşitli tıbbî özelliklerinden sık sık bahsetmesi de bunu belli etmektedir.
Dinaverî'nin 13 ciltlik Kur'an-ı Kerim tefsiri de burada zikredilmesi gereken bir eserdir. Yâkût bu eserin çok orjinal olduğunu ve ondan önce hiç kimsenin Kur'anı bu şekilde incelemediğini söylemektedir.

Dinaverî'nin bahsedilen ilimlerde söz sahibi olduğunu İbn ün-Nedîm meşhur "El-Fihrist"inde bizzat belirtmiştir. Bizim burada asıl sözünü edeceğimiz eseri ise 6 ciltlik "Kitâb'ün-Nebat "isimli Botanik Ansiklopedisidir.
Bu kitap Yunanca kitapların tercümesinden önce yazılmıştır. Bu eserden anladığımıza göre Dinaverî Mekke, Medine, Suriye, Umman, Afganistan ve Pakistan'ı ziyaret etmiştir. Aynı zamanda Bizans hududundaki bitkilerden de bahsetmesinden, Türkiye'yi de gezmiş olduğu anlaşılmaktadır.

“Kitâb'ün-Nebat isimli eserin dağınık haldeki birçok ciltlerini Prof. Muhammed Hamidullah derleyip toparlamak için uzun süre çalışmıştır. Neticede bir kısmını Medine'de Şeyhül İslam Arif Hikmet Bey kütüphanesinde, bir-kısmını İstanbul Üniversitesi Kütüphanesinde, bir kısmını Amerika'da Yale Üniversitesinden bularak çok büyük bir kısmını tamamladıktan sonra, eksik olan kısımdaki bilgileri de eklemek için yıllarca Parisde Şark dilleri okulunun kütüphanesinde çalışmıştır.
Bu muhteşem eserde birçok bitki incelenmiştir. Bitkinin tıbbî özelliklerine çok fazla Önem vermeden ziyade, hangi bitki olursa olsun Dinaverî' yi ilgilendirmiştir. Bunun için Dinaverî de detaylı tasvirler yapmıştır. Önce yağmurlardan, yıldızlardan; sonra kaynaklar, ırmaklar, göller gibi çeşitli sulardan; aynı şekilde kum, tepe, ova gibi çeşitli topraklardan bahsetmiştir. Bitkilerin hayatı için lüzumlu olan bu girişten sonra "Tecnîs'ün-Nebât" adıyla bitkilerin bir tasnifi, bunu takiben her bitki için müstakil bölümler mevcuttur.
Botanik çalışmalarının yanı sıra Kürt etnik grubu üzerine de çalışmaları olmuş, Kürtlerin atalarını araştıran ilk bilim adamlarından olmuştur. Bu alandaki çalışmalarını Ensab el-Ekrad ("Kürtlerin Ataları") isimli eserinde toplamıştır.

ESERLERİ
Matematik ve doğa bilimleri
 Kitâb el-Cebr ve’l-mukâbele (”Cebir Kitabı”) 
 Kitâb el-Nebât (”Bitkiler Kitabı”)
Kitâb-ül-Küsûf (”Güneş Tutulmaları Kitabı”)
Kitâb el-Hisâb (”Aritmetik Kitabı”)
Kitâb’ül-Bahsi fî Hisâb il-Hind (”Hint Aritmetiği Analizi”)
Kitâb’ül-Cem ve’t-Tefrîk(”Aritmetik Kitabı”)
Kitâb’ül-Envâ (”Hava Durumu Kitabı”)
İslâh’ul-Mantık (”Mantığın Islahı”)

Sosyal ve Beşerî bilimler;
Ahbâr’üt-Tivâl (”Genel Tarih”)
Kitâb el-Kebîr (bilim tarihinde “Büyük Kitap”)
Kitâb el-Fusâha (”Retorik Kitabı”)
Kitâb’ül-Büldân (”Coğrafya Kitabı”)
Kitâb eş-Şîr ve’ş-Şu’arâ (”Şiir ve Şairler Kitabı”)
Ensâb el-Ekrâd (”Kürtlerin Ataları”)

Doğum: 828
Ölüm: 896

KAYNAKLAR
HAMIDULLAH, M: Dinawarî et son oeuvre {?-895), 1100'e Annıversaire de la mort de
Dinawarî.à İst. Üniv. Edeb. Fak. İsi. Araş. Enst. Türk. Biol. Der. Cilt: 13, Sayı 4, S. 113-124. Ekim 1963.

SILBERBERG, B.; Das Pflanzenbuch des Abu Hanifa ad-Dinawarî, ein Beitrag Zur
Geshichte der Botanik bei den Arabern. -Zeitschrift für Assyriologie 24; s. 225-265. 1910; S. 39-88. 1911.

LAROUSSE, Meydan: Cilt 3, S. 713