20 Mart 2012 Salı

CABİR BİN EFLAH

cabir bin eflah
Cabir Bin Eflah Endülüs'te yetişen büyük Müslüman astronomi ve matematik alimi. Künyesi Ebu Muhammed olup, Avrupa'da Geber ismiyle şöhret buldu. Bu zat, kimyacı Cabir bin Hayyan es-­Sufi ve Muhammed bin Cabir Bettani ile ekseriya karıştırılmaktadır. Cabir bin Eflah, Endülüsün bir şehri olan, Sevilla'da doğmuştur...


Buluşları
Batlamyus'un bazı görüşleri­ni tenkit etti. Özellikle güneşe takriben 3 dakika­lık bir ihtilaf-ı manzar (dünya üzerinde duran bir gözlemcinin gözünden herhangi bir yıldıza giden hat arasındaki açı, paralaks) kabul ettiği halde, dünyaya güneşten daha yakın olan Merkür ve Ve­nüs'te görülebilecek kadar ihtilaf-ı manzar bulun­madığı hakkındaki iddiasını tenkit etmiş ve çü­rütmüştür. Endülüs'ün Sevilla şehrinde yapılan rasathanenin nasıl yapılması gerektiğini tespit ve inşasını bizzat kontrol etmiştir
Cabir bin Eflah, çubuklu güneş saatini yaptı. Bu saat, astronomi kitaplarında Cabir'in Teodalit'i di­ye geçmiştir. Azimut kadranı denilen bu çubuklu güneş saatini bulmuştur. Avrupa'dan ancak üç asır sonra Al­man astronomi bilgini ve matematikçisi Regio­montonus (1436-1476),1450 senesinde modeline uygun yeniden yapabilmişti.
Trigonometri alanında, bilhassa küresel tri­gonometri ile ilgili prensipler üzerinde durdu. Dünyada ilk defa dik açılı bir üçgen için beşinci te­mel prensibi ortaya koydu. Küresel trigonometri ile ilgili prensiplerden bir sonuç elde edebilmek için "dört boyut kuralı"nı uyguladı. Düzlem trigono­metride ise öncekilerin usulüne göre hareket etti.
Cabir genellikle Batlamyus'u eleştiren astronom olarak tanınmaktadır. Hâlbuki onun ilme yaptığı en önemli katkı Batı trigonometrisi üzerinde olmuş ve özellikle etkisi, 1460'tan önce yazılarak 1533 te yayımlanan Regiomontanus'un De Triangulis (üçgenler hakkında) adlı eserinde hissedilmiştir. Batı literatüründe bu konu ile ilgili bilgilerin çoğunun Cabir'den alındığı anlaşılmaktadır. Islahu 1-Mecisti den alındığına dair herhangi bir kayda rastlanmamakla beraber Copernicus'in (Kopernik) küresel trigonometrisi de genel olarak aynıdır. Copernicus eserinde Cabir'den Batlamyus'un en büyük iftiracısı diye söz eder.

ESERLERİ
Cabir bin Eflah'ın günümüze kadar gelen en önemli eseri, Islah-ül-Mecisti adıyla bilinen Kitab­üI-Hey'et'tir. Eser, bir astronomi kitabıdır. Bu ki­tabında Cabir, Batlamyüs'ü tenkit ederek, onun bazı ilmi hatalarını ve buluşlarındaki noksanlıkları meydana çıkarmıştır. Bu eserde, küre ve düzlem trigonometriden de bahsetmiştir. Eser, Latince’ye tercüme edilerek, Petrus Apianus tarafından 1534 senesinde Nürnberg'de bastırılmıştır. Eser, bugün Berlin ve Escurial'de bulunmaktadır.
Cabir'in Regiomontanus'un De Triangulis adlı eserinin giriş kısmına koyduğu küresel trigonometri bilgileri özellikle önem taşımaktadır, mesela C açısı dik bir küresel üçgen için "Cos A = Cos a. Sin B" bağıntısına eş değer bir formül vermiştir ki bu o döneme göre büyük bir başarıdır. Düzlem trigonometride ise Batlamyus yöntemine göre hareket etmiş ve kosinüs yerine kirişleri kullanarak problemlerin çözümünü başarmıştır. Cabir eserinde Batlamyus'un bazı görüşlerini eleştirmiş ve bu arada iç gezegen Merkür (Utarid) ve Venüs'ün (Zühre) görülebilir paralaksları (uzaklık açısı) olmadığını iddia eden ve güneşe 3 dakikalık bir paralaks atfeden tezini de haklı olarak reddetmiştir.

Doğum: -------
Ölüm: 12 Y.Y Ortaları

KAYNAKLAR
tr.wikipedia.org
http://rehber.ihya.org

Temel Britannica Ansiklopedisi