8 Temmuz 2012 Pazar

İBN-İ ZÜHR


İbni Züh
İslâm dünyasında İbn Zühr (1091-1161), Batı'da ise, Avenzoar ismiyle bilinen Abdülmelik bin Ebi'l-Âlâ Zühr (künyesi Ebû Mervan), Endülüs'te yetişen ünlü bir tıp âlimidir. Altı nesil boyunca tabiplik yapan bir aileden gelmektedir. Tıp ilmini babasından öğrenmiştir.
İbni Zühr, İslam'ın altın çağının en büyük hekimlerinden ve klinikçilerinden biridir, hatta bazı tarihçiler tarafından bunların en büyüğü kabul edilir. Batı'da  ‘’tecrübî tıbbın babası, kurucusu’’ (father of the experimental medicine) olarak tanınmaktadır. ibn zühr, çağının diğer müslüman âlimlerinin aksine, sadece tıp sahasında eser vermiş, bunlar Latince ve İbranice’ ye çevrilmiş ve 18. yüzyıla kadar doğu ve batı‘ da revaçta kalmıştır...






Tıp, cerrahî ve eczacılığı birlikte ele alan İbn Zühr, tedavi metodlarının belirlenmesinde insan tabiatına büyük önem vermiş; deney ve gözlemi mesleğin temeli kabul etmiştir. değişik ilâç ve uygulamalarını insanlardan önce hayvanlarda tecrübe etmiştir. Koyunlarda ölüm sonrası yaptığı zatürre (pnömoni) ile ilgili araştırmaları, bugünkü çalışmalara ışık tutacak niteliktedir ve günümüz tıp literatürüne girmiştir. 
Kendinden önce güvenilirliği tartışılan üst solunum yolu tıkanmalarında hava yolu açma işlemini (traketomi), keçiler üzerinde yaptığı çalışmalarla güvenli ve standart cerrahî teknik hâline getirmiştir.
Alveoller

Buluşları
Peritonit (karın zarı iltihabı) ve perikarditi (kalb zarı iltihabı) akciğer hastalıklarından ayıran İbn Zühr‘ dür.
Uyuz hastalığını ve uyuz böceğini doğru olarak tarif etmiştir. bu yüzden ilk parazitolog olarak da kabul edilir.
Normal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda, yutaktan ve yemek borusundan veya makattan doğrudan beslemeyi uygulamıştır.
Soluk Borusu
Bunun yanında orta boşlukla ilgili (mediyastinal) tümörleri, bağırsak veremi ve orta kulak iltihabını tarif etmiştir.

Ayrıca, idrar yolu hastalıklarında koruyucu hekimliğe inanmış ve bu konuda diyetin ehemmiyetini vurgulamıştır.
İlk defâ tıp, cerrâhî ve eczâcılık incelemelerini birbirine bağlayan İbn-i Zühr, tedâvi metodlarında, insan tabiatı ve mîzâcının yardımına büyük bir önem verdi. Rasyonel tedâvi metodlarını buldu ve bunları geliştirdi.
Ona göre meslekte asıl rehber deneydir. 

Kene
Eserleri
Eserlerinden sadece üçü günümüze ulaşmıştır.
İbn Rüşd‘ ün (averroes) isteği üzerine yazmış olduğu 'kitabü'l-teysir fi'l-mudavat ve't-tedbir' (tedavi ve koruyucu hekimliği kolaylaştırma kitabı), en önemli eseridir. bu kitapta baş, boyun, göğüs ve karın bölgesiyle kemiklere ait klinik durumlar ve ateşli iltihabî hastalıklar hakkında hastalara, yakınlarına ve tıp ilmine yabancı olan kişilere bilgiler verilmektedir.

‘El-iktisad fi islahi'l-enfusi ve'l-ecsad' (nefisler ve bedenlerin ıslah edilmesine dair orta yol kitabı) adlı eseri ise, beden, sinir ve akıl hastalıklarının teşhis ve tedavileriyle alâkalıdır. göğüs, sırt, karın bölgesi, bacaklar, dil, ağız, ses, göz ve kulak-burun-boğaz hastalıkları ile tedavi usullerinin anlatıldığı bu eserde ayrıca, baş, saç, kaş ve kirpik incelemeleri yer almakta, insan yüzünün aldığı renklere göre, sıhhat veya hastalıkların teşhis edilebileceği belirtilmektedir. son bölümde humma, zatürre ve zatülcenb gibi hastalıklar izah edilmiş, hijyene vurgu yapılmıştır. eserin yazma nüshası, paris bibliothèque nationale 2959 numarada kayıtlıdır. diğer bir nüshası ise, madrid escurial kütüphanesi 834 numarada mevcut olup, paris nüshasından daha sağlamdır. 
Kitabü‘ l - Ağziye: Gıda ile ilgili olan bu eseri muvahhidiler hükümdarlarından Abdülmü‘ min Bin Ali‘ ye ithaf etmiştir.

İbni Züh
Taiyye Kasidesi: hastalıkların teşhisiyle ilgili çok önemli bir eserdir.
Makâletün fî İlel-il-Külliyye: Yaygın ve bulaşıcı hastalıkların tetkikine âittir.
Risâletün fî İllet-il-Baras vel-Behek
Tezkire: İlâçlarla ilgili bir eserdir.
 İbn Zühr‘ ün ayrıca ‘Kitabü'z-Ziynet' ve ‘Tezkiretün Fi Emri'd-devai'l-müshil ve Keyfiyeti Anzihi' adlı eserleri vardır.


İbni Züh
Asıl Adı: Abdülmelik bin Ebi'l-Âlâ Zühr (künyesi Ebû Mervan)
Doğumu: 1091
Vefatı: 1162







KAYNAKLAR
bynum, wf & bynum, helen (2006) dictionary of medical biography. greenwood press.
rabie e. abdel-halim (2005), "contributions of ibn zuhr (avenzoar) to the progress of surgery: a study and translations from his book al-taisir", saudi medical journal 2005; vol. 26 (9): 1333-1339. 
nahyan a. g. fancy (2006), "pulmonary transit and bodily resurrection: the interaction of medicine, philosophy and religion in the works of ibn al-nafis (d. 1288)", electronic theses and dissertations, university of notre dame.
haddad f.s. (2004) ibn zuhr and experimental tracheostomy and tracheotomi. journal of american college of surgeons.
http://www.eksisozluk.com/
http://rehber.ihya.org/yenirehber/ibn-i-zuhr.html
http://www.milligazete.com.tr/makale/endulus-doktorlari-ibn-zuhr-181589.htm
http://www.benimblog.com/sevgihayatinadidir/friends/page5/