1 Nisan 2012 Pazar

EBU MA'ŞER EL-BELHİ


ebu maşer el-belhi
Klasik kaynakların bildirdiğine göre akli ilimlerle uğraşanları eleştiren, bu arada filozof Ya'kub b. İshak el-Kindi'nin aleyhinde bulunan ve halkı da bu yönde kışkırtan Ebu Ma'şer, Kindi'nin zekice hazırladığı bir plan sonucunda matematikle ilgilenmeye başlamış, sonra da kendisini şöhrete kavuşturan astronomi ve astrolojiye merak sarmış, böylece Kindi de onun eleştirilerine hedef olmaktan kurtulmuştur…


Başka bir rivayete göre ise hacca gitmek üzere Horasan'dan ayrılan Ebu Ma'şer, Bağdat'ın yakınındaki Kerker'de, Ali b. Yahya el-Müneccim'in kütüphanesini görünce astronomiye merak sarmış ve hacca gitmekten vazgeçecek Abbasi Halifesi Mu'temid-Alellah'ın kardeşi ve ikinci veliahdı Muvaffak'ın hizmetine girmiş, sonunda çağının en büyük astronomi ve astroloji alimi olmuştur…
Kısa ve Öz Bilgiler;
ebu maşer el-belhi 2
  • 10. yüzyılın önde gelen müslüman astronom ve astrologlarından.
  • Belh'te ilköğrenimini tamamladı.
  • Bağdat'a giderek kırk yedi yaşına kadar hadis ilmiyle meşgul oldumuştur.
  • Bazı kaynaklar onu astronomi ve astroloji alanında İslam milletlerinin en alimi ayrıca İran'ın ve diğer milletlerin tarihini en iyi bilen biri olarak niteliyorsa da Ebu Ma'şer siyasi tarihten çok kültür tarihiyle ilgilenmiştir.


İlk ve Ortaçağ bilim ve düşüncesinde hâkim olan genel anlayışa göre ay üstü alemi her bakımdan ay altı alemini sürekli olarak etkilemektedir. Bu ilkeden hareket eden Ebu Ma'şer, astronomi verilerine dayanarak astrolojiyi temellendirmeye çalışmıştır.
Ona göre zamanı belirleyen ve mevsimlerin meydana gelmesini sağlayan yıldızlar elbette ki her şahsın ahlak, karakter ve psikolojik yapısı üzerinde de etkili olacaktır. Onun eserleri, Ortaçağ'dan modern çağın başlarına kadar astrolojiye inanan veya inanmayan, herkes için başlıca kaynak olmuştur.

ebu maşer el-belhi 3
Ebu Maşer med-cezir (Gel-Git ) olaylarını keşfeden ilk bilgindir.
Saralı olduğu ve dolunay zamanı sarasının tuttuğu rivayet edilen Ebu Ma'şer şer 28 Ramazan 272'de (8 Mart 886) 100 yaşlarında Vasıt'ta (Irak’ın ili) öldü.


ESERLERİ:
Ebu Ma'şer'in kaleme aldığı eserlerin listesi İbnü'n-Nedim ve İbnü' Kıfti tarafından zikredilmektedir.
el-Medhalü'l-kebi'r ila ilmi ahkami'n-nücum:
 Bu eserinde astrolojinin filozofik ve tarihi gerekçesi, sabit yıldızlarla burçların sayıları ve özellikleri, yedi gezegenin ve bilhassa güneşle ayın yeryüzüne olan etkileri, gezegenlerin astrolojik karakterleri ve burçlarla gökyüzünün diğer kısımlarına olan tesirleri, burçların birbirleriyle ve insanlarla olan ilişkileri, burçlarla iklimler arasındaki münasebet, gezegenlerin güçleri ve aralarındaki bağıntılar, astrolojiyle ilgili temel tarihi bilgiler konu edilmiştir.
el-Medhaü's- Sağir:
Burçların mahiyeti ve işaretleri, gezegenlerin tek başlarına ve güneşe nisbetle konumları, gezegenlerin yirmi beş konumu, gezegenlerin güçleri ve iyilikleri, gezegenlerin karakterleri ve işaretleri, talih, gezegenlerin yükselişleri hakkındadır.
Kitabü Tehavili sini'l- alem:
Bu eserinde ise ay veya gün olarak bir yılın astrolojik karakteriyle ilgili kısa bir çalışmadır. Johannes Hispalensis tarafından Latince'ye çevrilerek Augsburg'da 1488, 1489 ve 1495; Venedik'te 1488 ve 1506 yıllarında yayımlanmıştır.
Kitabü's -Sehmeyn ve amari'l-mülük ve'd-düvel:
Hükümdarlarla devletlerin hayat ve talihleriyle ilgili olduğu bilinen kitap günümüze ulaşmamıştır.
Kitabü'l-Meyl fi tahvili sini'l-mevalid:
 Eserde aynı zamanda doğmuş birçok canlı arasındaki farklar incelenmiş tir.
Kitabu Teba'i i'l - büldan ve tevellüdir-riyah:
Ebu Ma'şer bu çalışmasında, dünyanın değişik bölgelerinin aynı gökyüzünün altında bulunmalarına rağmen neden aynı zamanda farklı meteorolojik olaylara maruz kaldıkları konusunu astrolojik açıdan incelemiştir.
KAYNAKLAR
(T.D.V. İslam Ans.10/182-184)

Doğum: 10 Ağustos 787 Belh
Ölüm: 8 Mart 886 Vasıt